Kijktip: E-dreams

De documentaire E-dreams volgt de twintiger Joseph Park. Hij is de oprichter van Kozmo.com, een symbool van de dot-com bubble. Lees verder onder de video.

Kozmo.com
Kozmo.com was een bezorgservice voor alles. Binnen één uur en zonder bezorgkosten. Een businessmodel met lage marges maar dat is geen issue met tientallen miljoenen dollars venture capital op de bank en een beursgang in voorbereiding.

bubble
Zodra de dot-com bubble rond de eeuwwisseling de eerste barsten vertoont moet oprichter Park duidelijk even omschakelen. Het onderwerp winstgevendheid zou pas over een paar jaar op de agenda komen zo vertelt hij. Eerst naar de beurs!

surreële inspiratie
Sinds ik deze documentaire ontdekt heb kijk ik hem meerdere keren per jaar. De gekte is surreëel en je zou rustig kunnen zeggen dat deze film symbool staat voor alles wat fout ging in deze periode. Toch is het ook enorm inspirerend hoe alles mogelijk leek en een bedrijf in no time zo groot wordt. En dan net zo snel weer verdwijnt.

volledige film
De eerste 10 minuten zie je in de bovenstaande YouTube video. De volledige film is helaas niet te zien op streamingdiensten en ook de DVD is niet meer te koop. Mail mij en ik stuur je de volledige film door. Mocht je een legale bron kennen laat het mij dan vooral weten.