Amazon koopt Whole Foods. En Instacart?

Het nieuws van vandaag is natuurlijk Amazon dat Whole Foods overneemt voor 13,7 miljard dollar. Maar wat betekent dat voor Instacart?

Whole Foods
Begin dit jaar bezocht ik Austin. Sowieso één van de leukste steden in de VS en home of Whole Foods. Ik bezocht hun flagship store die je op Tripadvisor niet voor niets terugvindt in de categorie restaurants. Gaafste supermarkt waar ik ooit geweest ben.

Voor zover je het een supermarkt kan noemen want de helft van het vloeroppervlak van deze winkel wordt niet gevuld met productschappen. Nee, welgeteld 17 stands waar vers eten, koffie en juices bereid werden besloegen het merendeel van deze winkel. Te midden van deze stands staat een bizar groot buffet dat voor veel buurtbewoners zowat de enige bron van ontbijt én avondeten bleek te zijn.

Niet te missen bij dit bezoek waren ook de hordes Instacart shoppers die in de winkel bestellingen inpakken en deze binnen één of twee uur thuisbezorgen bij de klant.

Instacart
Instacart is naar mijn mening één van de meest inspirerende bedrijven van het moment. Het bedrijf heeft enorm hard kunnen groeien door hun data ontzettend slim te benutten. Ze zijn een stuk minder ver verwijderd van winstgevendheid dan je zou verwachten op basis van hun korte bestaan, razendsnelle expansie en de zeer dunne marges in deze markt.

Amazon
Maar, er is een maar. Vandaag werd bekend dat Amazon Whole Foods overneemt. Hoewel Instacart voor haar klanten bij verschillende supermarkten shopt komt het grootste deel van de Instacart bestellingen bij Whole Foods vandaan. Niet voor niets sloten Instacart en Whole Foods de afgelopen jaren verschillende strategische deals en investeerde Whole Foods zelfs geld in Instacart in ruil voor aandelen.

Amazon zal Whole Foods vermoedelijk gekocht hebben om verder te gaan waar zij begonnen is met het thuisbezorgen van boodschappen via Amazon Fresh. Wat Amazon's plannen met Instacart zijn is nog onbekend, maar het zou weleens slecht nieuws kunnen zijn voor dit snelgroeiende bedrijf.

Video
Bovenstaande video geeft een interessant beeld hoe Instacart data gebruikt om efficiënter te opereren. Alles wordt geanalyseerd tot aan de beste plek voor Instacart shoppers om hun auto te parkeren. Het kijken waard als je data science interessant vindt!